OrganizationBuilders

Soendastraat 6
2103 TZ Heemstede
Nederland

hello@organizationbuilders.com
+31 6 2083 5076

Naam
Naam
Als je liever belt, laat dan ook je telefoonnummer achter.
         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Artikel | bol.com "De werkwijzen van bol.com"

Content

Content Items

Artikel | bol.com "De werkwijzen van bol.com"

Anna Swinkels

Artikel | bol.com "De werkwijzen van bol.com"

Bij bol.com lopen we graag voorop. En in de dynamische e-commerce omgeving waar bol.com in opereert, is dit een blijvende uitdaging. Daarom ontwikkelen we nieuwe manieren van werken om onze innovatiekracht te kunnen behouden, zelfs in een steeds groter groeiende organisatie. Multidisciplinair samenwerken, efficiëntie en autonomie vormen het uitgangspunt van deze manieren van werken. Hieronder lichtten we dit toe.

Het begon met IT

Sinds 2009 werken onze IT collega's met veel succes in multidisciplinaire en autonome scrumteams. In dagelijkse stand-ups monitoren zij de voortgang van hun sprint en werken zij in specifieke rollen om slagkracht te behouden. Inmiddels werken er ruim 350 IT’ers in 60 scrumteams om ons winkelplatform continu te verbeteren voor onze klanten en partners. Meer weten over tech bij bol.com, neem dan een kijkje op techlab.bol.com.

spark.png

De Business Spark

Inmiddels wordt er ook buiten IT steeds meer in multidisciplinaire teams gewerkt. Om het makkelijker te maken om dergelijke doel gedreven teams te vormen, hebben we in 2015 hiervoor een methode geïntroduceerd: Spark. Spark is gebaseerd op Holacracy, een Amerikaanse methode voor zelf-organiserende teams en is getweakt om in de bol.com cultuur te passen.

Spark is niet top-down uitgerold, maar binnen de teams ontstaan. Een aantal teams binnen de afdeling Operations & Fulfilment is in pilotvorm volgens Spark gaan werken. Inmiddels werkt een steeds groter deel van de organisatie in Sparkteams, op dit moment zo’n 400 bol.commers in 45 Sparkteams. Met behulp van onze 6 Sparkcoaches organiseren zij zichzelf en werken autonoom, doelgedreven en effectief samen.

Hoe ziet een team er uit?

Een Sparkteam bestaat doorgaans uit 6 tot 12 collega’s die werken in een speciaal samengesteld team aan een duidelijk en inspirerend doel. Je werkt samen met collega’s met verschillende achtergronden, ervaringsniveaus en expertises, om op die manier het beste team te vormen. Daarbij wordt veel waarde gehecht aan autonomie en eigen ondernemerschap. Door korte experimenten te doen, vind je samen met je team uit wat werkt en wat niet. Daarmee kan het team steeds verbeterstappen zetten. Zo bouw je samen met je team daadkrachtig en innovatief aan het beste winkelplatform voor onze klanten en verkopers

bol artikel.jpg

En toen kwam SCORE! 

Ook de winkelteams in onze commerciële organisatie veranderen we naar een netwerk van betrokken en effectieve teams, met veel eigen verantwoordelijkheid in de teams zelf. De winkelteams zijn verantwoordelijk voor het runnen en optimaliseren van specifieke winkels van bol.com, zoals bijvoorbeeld Babykleding, Klussen of Games. Binnen het SCORE programma worden de winkelteams optimaal in staat gesteld om hun verantwoordelijkheid zelf in te vullen. Alle juiste rollen zijn verzameld in één team dat als een mini onderneming binnen bol.com hun winkel elke dag een stukje beter maakt voor onze klanten en verkopers.

Naast dat je in een multidisciplinair winkelteam zit, ben je lid van een groep met vakgenoten. In een SCORE- winkelteam zitten onder andere de volgende rollen: inkoper, online marketing consultant, supply chain specialist, pricing consultant, product specialist en promotie coördinator.


Bron: https://banen.bol.com/nieuws/werkwijzen-bol-com/