OrganizationBuilders

Soendastraat 6
2103 TZ Heemstede
Nederland

hello@organizationbuilders.com
+31 6 2083 5076

Naam
Naam
Als je liever belt, laat dan ook je telefoonnummer achter.
         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Artikel | bol.com "Werken volgens SCORE"

Content

Content Items

Artikel | bol.com "Werken volgens SCORE"

Anna Swinkels

Artikel | bol.com "Werken volgens SCORE"

SCORE is dè nieuwe manier van denken en werken binnen de winkels van bol.com. Momenteel pilot’en we met een tiental teams om SCORE te lanceren. Deze manier van werken daagt bol.commers op 1001 manieren uit om ondernemend te opereren en flexibele rollen op te pakken binnen zelforganiserende teams. Wat dit betekent? Deep dives met inspirerende collega’s. Een setting waarin trial & error een geaccepteerde werkwijze is. Een mix van autonomie en resultaatverantwoordelijkheid en een strategisch innovatieve omgeving.

De Startup

In 1999 opende bol.com zijn deuren en was hiermee een van de eerste e-commerce startups in Nederland. En hoewel we al lang niet meer met het hele bedrijf aan één lunchtafel passen, is er veel van de startup-cultuur bewaard gebleven. Dat is op vele manieren te zien waaronder de vele scrum borden, stand-ups en korte overleggen in de centrale hal van ons kantoorpand.

En die manier van werken is één van die dingen die we graag meenemen uit onze startup fase. En wanneer wij iets willen, dan gaan we ervoor en zo ontstond SCORE.

“ Het grote voordeel is dat je rekening houdt met elkaar. Je brengt veel disciplines samen, krijgt inzicht in elkaars KPI’s en dat leidt in the end tot een beter resultaat” Lisa Vogels – Buyer

SCORE en holacracy

SCORE gaat uit van een manier van werken op basis van holacracy die volledig toegespitst is op de bol.com organisatie. Holacracy gaat uit van het verdelen van autoriteit over alle medewerkers in een organisatie. Daarbij wordt afgeweken van de traditionele functies, en kijkt men naar rollen binnen een team. Iedereen binnen het team vervult zijn eigen specialistische rol met eigen gedefinieerde verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld in het categorieteam zitten onder andere de volgende rollen: inkoper, online marketing consultant, supply chain specialist, pricing analist, product specialist en promotie coordinator.

Hoe werkt dit concreet?

In de praktijk werkt dit als volgt. Stel je bent een Online Marketing Consultant binnen het SCORE project. Als Online Marketing Consultant ben je onderdeel van het Online Marketing- team om te sparren en ervaringen uit te wisselen binnen jouw vakgebied.

Daarnaast zit je wekelijks samen met je multidisciplinaire categorieteam, waarin je functie overstijgend samenwerkt. Met dit team kom je regelmatig bij elkaar om elkaar van project updates te voorzien en snel keuzes te maken. Hierdoor kan het zijn dat een productcampagne binnen een week gerealiseerd is.

De ‘regels

Binnen bol.com stellen we de volgende voorwaarden aan SCORE:

  • Het team werkt aan een gezamenlijk doel
  • Het team voelt ieders persoonlijke bijdrage aan dat doel en weet wat belangrijk is
  • Het team voelt dat het doel bijdraagt aan het grotere geheel
  • Het team beslist met elkaar hoe het team tot resultaten komt

Daarbij werkt het team

  • in wederzijds vertrouwen en persoonlijke expertise
  • vanuit het idee dat we met elkaar voor de resultaten gaan
  • vanuit het principe dat er ruimte is om fouten te maken en van elkaar te leren.

 “Ik geloof echt dat dit een hele mooie manier is om zelf als team volledig de touwtjes in eigen handen te hebben. In plaats van reactief, wordt je proactief.” Hans ten Have – Sourcing Manager

Hoe werkt dit in de praktijk?

Goede vraag! Wij weten het antwoord ook nog niet helemaal, daarom zijn we op dit moment volop aan het testen en scherpen de werkwijze continu aan. Binnen de SCORE- rollen verwachten we ook van jou een open en agile manier van (samen)werken.

Wat we wel weten? Dat we op winkelniveau de commerciële executie cross-functioneel willen uitvoeren, in autonome teams. Op deze manier kunnen we snel blijven verbeteren en innoveren en kunnen we winkelverbeteringen en innovaties snel realiseren.


Bron: https://banen.bol.com/werken-volgens-score/