bol.com "Een spark als basis voor vooruitgang"

bol.com "Een spark als basis voor vooruitgang"

Spanning is potentie
Ook in jouw werk zie je vast dingen die anders kunnen. Je ziet dingen die beter geregeld kunnen worden of misschien zijn er dingen die juist mis dreigen te gaan. Je ervaart dit wellicht als een soort “spanning”, het kriebelt bij je, omdat je vindt dat iets beter kan en moet! Misschien bespreek jij je ideeën en soms frustratie met een collega in informele setting, bij de koffieautomaat. Na het afblazen van je stoom ben je misschien je frustratie kwijt, maar wat verander je daar feitelijk mee? Is stoom afblazen niet letterlijk het verloren laten gaan van overtollige energie? We zien bij bol.com deze “spanningen” daarom als een waardevolle brandstof voor vooruitgang.

Wat is een spark?
Bij bol.com noemen we elke gesignaleerde kans of mogelijk probleem steeds vaker een spark, een klein vonkje. En zoals een vonkje gebruikt kan worden om een vuur mee te laten ontvlammen of een motor mee te starten, zo zien we een spark ook als het eerste duwtje in de rug. Het duwtje dat we nodig hebben om in beweging te komen. Door aan te geven dat je “een spark hebt” start je in je team een gesprek en zet je de eerste stap naar een mogelijke verbetering of oplossing.

sparks.png

Wat doe je met een spark?
Werk je bij bol.com in een autonoom sparkteam, dan ben je in eerste plaats baas van je eigen werk en krijg je het vertrouwen om je eigen sparks op te lossen. Als jij denkt dat iets beter kan, pak het dan vooral aan! Vaak kun je dat echter niet alleen en heb je hulp nodig van je team. Een spark kun je daarom meenemen naar een teamoverleg, waar ruimte is voor alle teamleden om hun eigen sparks voor te leggen. Sparkteams hanteren daarbij een overlegstructuur die zorgt dat het team (zonder in discussie te verzanden) zo effectief mogelijk op zoek gaat naar de eerstvolgende stap. Om op die manier naar een oplossing te werken voor elke spark.
Soms is een spark niet meer dan een vraag om opheldering en kan er direct een oplossing gevonden worden. Soms legt iemand met een spark een complex probleem bloot en gebruiken we het overleg vooral om het doel helder te maken (wanneer is je spark helemaal opgelost?). En de eerste stap toe te kennen als actie aan een teamlid. Hiermee brengen we onszelf continu en stapsgewijs in beweging.

Jouw eigen spark
Elke spark is persoonlijk en alle teamleden krijgen de ruimte voor hun eigen sparks. Zo draait een autonoom sparkteam om alle teamleden en niet alleen de teamleider of de meest mondige teamleden. Iedereen is op deze manier een “voelspriet” voor het team, we kunnen immers allemaal sparks ervaren. Het team helpt jou om een stap verder komen. Niet alleen een effectieve manier van teamwork, maar ook nog eens prettig voor elk individueel teamlid. Je ervaart hoe het is om te zien dat jouw input leidt tot werkelijke verbetering en dat voelt nog veel lekkerder dan stoom afblazen bij de koffieautomaat.

Door Harm Jans (oude blog van bol.com)