OrganizationBuilders

Soendastraat 6
2103 TZ Heemstede
Nederland

hello@organizationbuilders.com
+31 6 2083 5076

Naam
Naam
Als je liever belt, laat dan ook je telefoonnummer achter.
         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Case | bol.com

Content

Content Items

Case | bol.com

Anna Swinkels

Case | bol.com

Lees hier hoe wij 40+ teams bij Nederlands grootste online retailer begeleiden in het werken in autonome commerciële teams. 

In 19 jaar is bol.com gegroeid van 10 naar meer dan 1500 medewerkers. En het bedrijf blijft groeien, met meer dan 25% per jaar. Nederlands grootste online retailer heeft 8 miljoen actieve klanten en een assortiment van meer dan 15 miljoen producten, verdeeld over 42 productgroepen.  

Aanleiding: wat bol.com ons vroeg

Door de snelle groei van bol.com en de uitbreiding van het assortiment stond de organisatie voor nieuwe uitdagingen. Hoe vergroot je de schaal, zonder het inspirerende ondernemerschap van de startup te verliezen? Hoe vermijd je de gebruikelijke ‘corporate’ symptomen als silo-vorming, die ontstaan met de groei van een functioneel ingerichte organisatie? Denk daarbij aan inkoop, marketing en supply chain. 

Om ondernemerschap te faciliteren werden de winkelteams uitgebreid met gedeelde functies zoals logistiek en pricing. Dit verhoogde de noodzaak om in een nieuwe teamsamenstelling veel effectiever samen te werken, heel gefocust de winkel te kunnen besturen en in korte iteraties verbeteringen door te voeren.  

Daarom vroeg bol.com ons om te ondersteunen bij de uitrol van de "Spark" methode naar de winkelteams. Spark is een zelf-ontwikkelde, pragmatische vertaling van Holacracy, die geschikt is om in grote en complexe organisaties toe te passen. De vraag was om samen de methode verder te ontwikkelen zodat het in de commerciële context past, een flexibele implementatieaanpak te bepalen en de interne coaches op te leiden. Gedurende 12 maanden hebben we intensief samengewerkt om dit grote programma een realiteit te maken. 

 
Oplossing: wat we hebben gedaan

In 4 waves doorliepen alle winkelteams een programma waar ze in twee workshops Spark leerden kennen, inclusief de speciaal samen met bol.com ontwikkelde drone-game. In een energieke workshop leren teams zo de nieuwe manier van werken spelenderwijs kennen en definiëren we de rollen in lijn met het bol.com keten proces.  

Daarna volgde een periode van gerichte coaching bij de meetings door zowel een Spark coach als een Data coach. In een korte periode van 8-10 weken professionaliseerde zo elk van de winkels hun manier van werken. In de meetings wordt snel inzichtelijk hoe het team ervoor staat door data-gedreven te werken, transparant te zijn over voortgang van projecten en heel concreet elke uitdaging (een ‘spark’) te vertalen naar de volgende stap.   

Met onze bestaande aanpak waren we heel snel van start. Gedurende het programma hebben we elk van de lessen direct toegepast en samen met bol.com zo verder ontwikkeld dat het echt past bij de context van een snelgroeiend bedrijf. 
 
Uitkomst: wat het heeft opgeleverd

Twaalf maanden na de start van het programma staat er een dynamisch ingerichte commerciële organisatie. Elk van de 42 winkel teams kan veel sneller autonoom schakelen en tegelijk vormen deze 42 teams een kloppend geheel. Naast Spark bij elk van de winkels zijn ook alle clusters verhuisd naar een speciaal ingerichte toren waar de teams in nieuwe samenstelling zitten, zijn alle strategische winkelplannen transparant geworden, komt binnenkort een nieuwe Business intelligence tool live, verandert de HR-evaluatiestrategie en is een start gemaakt met de nieuwe vorm van leiderschapsontwikkeling.  

Voor bol.com is dit alleen nog maar een “fase 1”. Fase 2 wordt nu ontwikkeld en zal draaien rondom de cultuur van feedback geven, leiderschapsontwikkeling en nog veel meer ondernemerschap. 

 


Wat zegt bol.com zelf? Lees de artikelen