Functiehuis passend bij Agile werken (Nederlandse Loterij)

Nederlandse Loterij.PNG

Nederlandse Loterij is de naam achter zeven bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO. Nederlandse Loterij heeft een heldere ambitie: Nederland gelukkiger en gezonder maken.

Jaarlijks investeert de Nederlandse Loterij miljoenen in de Nederlandse sport en 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging.

Slide1.PNG
Slide4.PNG
Slide2.PNG

Functiehuis passend bij Agile werken

De Nederlandse Loterij is overgegaan op Agile werken. Na deze transformatie was het huidige ontwerp van het functiehuis niet meer toereikbaar. Het functiehuis wordt gebruikt voor ongeveer 280 (fte) medewerkers en dient zo gemoderniseerd te worden dat medewerkers flexibel inzetbaar worden en er een ontwerp staat die makkelijker up to date blijft. 

De huidige functieprofielen worden op dit moment voornamelijk gebruikt bij het aannemen van een nieuwe medewerker en biedt nauwelijks ondersteuning bij de ontwikkeling van medewerkers en/of teams. Het nieuwe functiehuis dient ook weer aan te sluiten bij deze interne behoefte.

Aanleiding
De grote hoeveelheid functies in het bestaande functiehuis creëert onnodig starheid waar de organisatie juist op zoek is naar wendbaarheid. Het functiehuis dient ook als één van de stabiele factoren voor medewerkers, iets waar men voor langere tijd op kan vertrouwen en niet met enige regelmaat veranderd. Het huidige functiehuis, in combinatie met de Agile werkwijze, zorgde voor onrust.

Wat hebben we gedaan?
We hebben een groot aantal alternatieve scenario’s bekeken en andere bedrijven geinterviewd. Uit deze 8 scenario’s is een duidelijke voorkeur gekomen welke we hebben geimplementeerd. We hebben een aantal inspiratie en werksessies gefaciliteerd om het nieuwe functiehuis uit te werken. We hebben tevens een document ontwikkeld waarmee de Nederlandse Loterij zelfstandig de interne besluitvorming met directie en OR kan uitvoeren, geheel in lijn met de Agile werkwijze.

Het resultaat
Er waren 100+ gedetailleerde functieomschrijvingen en deze zijn gevat in een 20-tal zogenaamde bloedgroepen. Deze groepen geven iedereen een herkenbaar en stabiel ontwikkelprofiel. Als toevoeging op de bloedgroepen wordt van het management (buiten de formele profielen) verwacht om op een dynamische manier de verantwoordelijkheden in het team te verdelen. Het document over besluitvorming dient hier ter ondersteuning. Deze rollen vertegenwoordigen het werk dat iedereen doet en worden lokaal door de teams zelf continu up-to-date gehouden.