Agile @ Scale bij bol.com

Team coaching bij het Agile @ Scale programma

Slide3.PNG

bol.com is Nederlands’ grootste e-Retailer en groeide de afgelopen jaren hard van 1000 naar 2000 medewerkers. Sinds het begin in 2000 werken ze met verschillende agile technieken binnen de IT. Binnen Commercie werkt bol.com met een variant van autonome zelfsturende teams, daar lees je meer over in onze andere cases.

Lees meer over bol.com

Waarom startte bol.com het agile at scale programma?

Via youtube video’s en podcasts in deze case leer je alles over de groeiuitdaging van bol.com. Hier wordt dieper ingegaan op de uitdagingen waar bol.com tegenaan liep bij het groeien van 7 naar 80 scrum teams. Verder hoor je hoe je zowel agility binnen IT behoudt als ook de volgende stap neemt met business agility en er wordt meer verteld over de platform-ambitie van bol.com.

Wat hebben we gedaan?

bol.com wilde niet zomaar een standaard Agile at Scale techniek implementeren zoals SAFE. Ze wilden een variant ontwikkelen die past bij de platformgedachte die bol.com nu nastreeft, waarbij rekening gehouden wordt met individuele belangen én die van bol.com als geheel. Daarnaast wilden ze dat de teams klaar maken om snel innovaties op verschillende niveaus door te kunnen voeren.

Een Agile at Scale manier van werken is niet simpelweg een nieuwe structuur uittekenen en deze opleggen bij het team. Echte wendbaarheid vraagt ook ander gedrag van teams en leiders. Deze gedragswijziging zagen we vooral terug in het zoeken naar de balans tussen ruimte bieden en ruimte nemen. Ruimte bieden om zelf vanuit eigen verantwoordelijkheden besluiten te nemen en de ruimte nemen om duidelijkheid te scheppen in wat er al besloten is in andere teams. Daarnaast is het ook zaak dat expliciet gemaakt wordt hoe er met de onderlinge afhankelijkheden tussen verschillende teams omgegaan wordt en daarbij inzichtelijk te maken wie waarvoor verantwoordelijk is.

bolcomagileatscalelobby.jpg

Het Agile at Scale programma was geen traditioneel “ontwerp-plan-implementeer”-traject. Ook het programma zelf was in hoge mate agile ingericht. Veel ideeën werden direct door teams in de praktijk getest, terwijl deze teams ook hun “reguliere werk” bleven doen. Een voorbeeld hiervan is een box met een set aan kaarten waarop praktische teambuilding oefeningen staan, die door het team zelf zonder begeleiding gedaan kan worden.  

In deze transitie ondersteunden we gedurende 9 maanden in een aantal van de innovatie domeinen de directors, leads en hun teams met teambegeleiding en coaching. Daarnaast adviseerden we in de prioritering tussen de bol.com Board en de innovatie teams. Binnen elk domein bepaalden we met de directors samen een passende vorm van coaching en interventies die aansloten bij de behoeften van de teams en directors. Zodat met deze coaching, terwijl het programma nog zijn vorm kreeg, de teams direct een hogere innovatie versnelling aan konden.

Bol.com vertelt zelf het verhaal van de agile at scale journey in deze drie youtubes/podcasts:

Het waarom van agile at scale door Klaus Leopold: https://youtu.be/R4jk158IiDc

Het versnellen van het Innovatie ritme door Judith Verkerk en Hessel de Gelder: https://techlab.bol.com/innovation-rhythm-how-to-drink-less-coffee-and-achieve-more/

De uitdagingen tijdens het verandertraject door Jorien Brangert en Hessel de Gelder: https://techlab.bol.com/agile-at-scale/

bolcomagileatscale.jpg