OrganizationBuilders

Soendastraat 6
2103 TZ Heemstede
Nederland

hello@organizationbuilders.com
+31 6 2083 5076

Naam
Naam
Als je liever belt, laat dan ook je telefoonnummer achter.
         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Case | Hike One

Content

Content Items

Case | Hike One

Pieter Wijkstra

Hike One is ontwerpbureau opgericht in 2008. 70 medewerkers werken vanuit vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Hike One ontwerpt digitale user interfaces voor fysieke producten, maar ook apps en websites. Hike One biedt drie diensten. 1. Het ontwerp van een compleet nieuw digitaal product. Dit doen ze voornamelijk middels Design Sprints. 2. iets bestaands sterk verbeteren. Dit valt onder User Experience design. En als de klant die eerste twee zelf wilt kunnen: 3. dan helpen ze om een in-house designteam te trainen met de Hike One academy.  

Aanleiding: waar was Hike One naar op zoek?

Met de ontwikkeling en groei van Hike One veranderde ook de bedrijfsstructuur. In het begin was er nauwelijks structuur nodig, later ontstond een organogram met uiteenlopende functies. Naarmate de organisatie groeide, verschoof de rol van de oprichters steeds meer naar ‘het managen van het nu’ in plaats van aan een gezonde combinatie van ‘lekker meewerken’ en ‘aandacht voor de toekomst’. En dus werd besloten dat het tijd was voor een update van het operating model. De keuze viel op Holacracy: “It’s like a game. We love games!” 

Oplossing: wat we hebben gedaan

Met 70 man leek het ons bij Hike One nog net mogelijk om in één keer over te stappen. En dus hebben we een workshop gedaan met de (bijna) voltallige organisatie. Aan het eind werd, met het ondertekenen van de grondwet, Holacracy officieel aangenomen. In de voorbereiding hadden we een vertaling gemaakt van het bestaande organogram naar cirkels en zijn we met deze cirkels gaan oefenen met Governance en Tactical overleggen. 

Voor overkoepelende, ondersteunende activiteiten hebben we een speciale Holacracy cirkel opgezet. In deze cirkel deden ook enkele Hikers mee die al een verkorte opleiding hadden gehad. Vanuit deze cirkel zijn ondermeer trainingen, ondersteunende bijeenkomsten en evaluaties georganiseerd. 

Uitkomst: wat het heeft opgeleverd

Oprichter Matthijs Collard heeft in een serie blog posts de implementatie beschreven. Hij concludeert “Zaken lopen beter dan ooit tevoren” en geeft tegelijkertijd dat er nog een hoop te doen is. Na een paar maanden hard werken om Holacracy in de hele organisatie geïmplementeerd te krijgen, gaan we vanaf nu in kleine stappen vooruit: “Holacracy biedt een transparant, goed gedefinieerd besturingssysteem om snel beslissingen te nemen, dingen te proberen en te itereren. We zetten stappen vooruit. … Zo kunnen we vooruit kijken en het bedrijf worden dat we willen zijn!”